MOAI HENGELO

           

 

Interview Martin, door Arjen Hoogervorst

 

Moai, zo klinkt het Twentse “mooi” ongeveer, maar Moai staat heel ergens anders voor. Het staat voor een volk dat leefde op het Paaseiland rond 1700.

Iedereen die het bruggetje over de Hesbeek bij basisschool De Bron passeert kan het beeld bijna niet missen, het metershoge houten beeld dat oprijst vanuit een brede voet van een dikke eik.

 

Het beeld is de afgelopen weken vervaardigd door  Martin ter Hoeven, 31 jaar en een geboren en getogen Hasseler Esser, die zich heeft toegelegd op het vervaardigen van dit soort sculpturen.  Het zijn z.g. Tiki-beelden van de Moai, een volk dat leefde op het  Paaseiland in de Grote Oceaan voor de kust van Chili.  Het Paaseiland werd in 1722 op Paaszondag ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen, (WIC)  geen Hasseloër voor zover bekend…...
 

De oorspronkelijke beelden werden gemaakt van  steen en dienden als eerbetoon aan Moai voorouders. Op het Paaseiland staan er vele.   Er hangt een mysterieuze sfeer rond deze  20 meter hoge beelden, want de stukken steen waaruit ze gemaakt werden wegen soms wel 40.000 kilo en komen vaak van een ander eiland dan waar de beelden gevonden zijn. Grote schepen hadden de Moai niet.  Evenmin hadden ze ijzeren werktuigen om het steen te bewerken. Raadselen dus rond deze beelden.

Een tatoeage wekte  Martins'  interesse in de beeltenissen van de Moai. Thuis ging Martin met kettingzaag en beitels uit dikke boomstammen ook Tiki-achtige beelden vervaardigen die vaak mens-vogelkoppen voorstellen. Hij verdiepte zich verder in de achtergronden van  de Moai.  Een deel van deze creaties staat voor en rond zijn woning.

In samenwerking met de wijkraad, de gemeente en Martin ter Hoeven is een akkoord bereikt waardoor het beeld voor de wijk behouden blijft.